Cum a fost intalnirea episcopilor romani cu Papa Francisc. Suveranul Pontif, asteptat in Romania

Episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România şi Republica Moldova s-au întâlnit cu Papa Francisc, care este aşteptat în România. Episcopii catolici au încheiat sâmbătă,10 noiembrie, la Roma, vizita periodică ad limina apostolorum (la mormintele apostolilor).

 

Programul vizitei a cuprins celebrări ale Sfintelor Liturghii în cele patru biserici papale ale urbei romane: bisericile construite pe mormintele Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel – biserica vaticană San Pietro şi biserica San Paolo Fuori le Mura; în cea mai veche catedrală a Romei – biserica San Giovanni in Laterano, şi, la încheierea vizitei, în bazilica Santa Maria Maggiore – monument istoric din sec. V creştin, înscris în patrimoniul mondial. De asemenea, zilnic au avut loc vizite şi colocvii la diferitele Congregaţii şi Consilii ale Curiei Romane.

 

Momentul central al vizitei ad limina a fost joi, 8 noiembrie, când Ierarhii catolici au celebrat Sfânta Liturghie împreună cu Sfântul Părinte, Papa Francisc, în capela „Sfânta Marta” din Vatican, şi, după celebrare, au fost primiţi în audienţă comună de către Pontiful Roman.

 

„Întâlnirea cu Sfântul Părinte a fost un prilej de mare bucurie”, a afirmat PS Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla. „În primul rând, am avut ocazia să îl întâlnim pe urmaşul lui Petru, acela care este semnul vizibil al unităţii Bisericii Catolice. În jurul orei 11.15 am fost invitaţi, prin alte trei aule, să ajungem în biblioteca apostolică. Aceste aule sunt adevărate săli de muzeu, cu picturi foarte vechi, cu frescă, cu pereţii uneori tapetaţi cu pânză de diferite culori, iar alteori ornaţi cu fresce foarte frumoase, împodobiţi cu diferite piese de mobilier foarte vechi, cu picturi, sculpturi de înaltă calitate. Am fost conduşi în biblioteca apostolică”. Aici, pe rând, ierarhii români au avut ocazia să-l salute pe Sfântului Părinte. Episcopul Florentin Crihălmeanu i-a prezentat Papei imaginile celor şapte episcopi martiri, care şi-au dat viaţa pentru credinţă în temniţele comuniste.

 

 „Am sărutat inelul Pescarului cu bucurie şi i-am arătat Sfântului Părinte imaginea cu episcopii martiri şi pe cea cu cardinalul Iuliu Hossu, la vederea cărora, Sfântul Părinte a spus: «da, îmi aduc aminte, ştiu bine despre ce este vorba» şi a spus chiar mai mult: «am discutat cu Prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor şi Cauza merge înainte». Această veste m-a bucurat foarte mult. A mai spus că vor avea loc, pe anumite etape concrete, citirea şi judecarea dosarelor Episcopilor noştri Martiri. După acest moment, i-am oferit Sfântului Părinte o icoană a Maicii Domnului despre care a spus că este foarte frumoasă, apoi i-am arătat câteva file din dosarul cu imagini care reflectă diferite aspecte ale vieţii Eparhiei noastre de Cluj-Gherla”, a adăugat ierarhul clujean.

 

PS Florentin Crihălmeanu a fost impresionat de deschiderea sinceră pe care Sfântul Părinte a arătat-o şi a oferit fiecărui episcop român ocazia să se exprime. „Am luat şi eu cuvântul şi i-am vorbit Sfântului Părinte despre aniversarea de 165 de ani a Eparhiei de Cluj-Gherla şi despre catedrala noastră în construcţie care va fi dedicată Martirilor şi Mărturisitorilor sec. al  XX-lea. După ce m-a ascultat, Sfântul Părinte a spus: «iată, sângele Martirilor poate fi un element care să unească Bisericile noastre şi un pas important pe calea ecumenismului pe care dorim să îl continuăm, ca să urmăm în primul rând voinţa Mântuitorului căreia cu toţii ne supunem”, a mai spus PS Florentin Crihălmeanu.

 

Ierarhul clujean a mai menţionat faptul că între temele generale abordate în discuţiile cu Papa Francisc, „s-au abordat aspectele legate de vizita Sfântului Părinte în România. Ne-am bucurat, pentru că vizita nu mai este o probabilitate, este o certitudine şi rămâne doar de stabilit perioada exactă când va avea loc şi traseul pe care îl va face Sfântul Părinte cu această ocazie. Ne-am bucurat pentru această veste bună, aşa cum ne-am bucurat şi pentru vestea bună despre stadiul avansat al procesului de beatificare a episcopilor noştri, cu speranţa de a putea pune împreună aceste două mari evenimente ale Bisericii noastre Catolice din România”.

 

După încheierea vizitei ad limina, la iniţiativa ambasadorului României pe lângă Sfântul Scaun, Excelenţa Sa prof. univ. dr. Liviu-Petru Zăpîrţan, duminică, 11 noiembrie, de la ora 9.30, Episcopii români vor celebra Sfânta Liturghie şi un „Te Deum” în Bazilica San Vitale, la sediul misiunii române romano-catolice din Roma.

 

Ultima vizită ad limina apostolorum a Episcopilor la Sfântul Scaun înainte de regimul comunist a fost în 1937. Vizitele s-au reluat după căderea regimului comunist, episcopii romano catolici şi greco-catolici români au la Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea în 18-22 martie 1991, 2-8 decembrie 1996 şi 24 februarie-1 martie 2003, apoi, între 8-13 februarie 2010 au fost la Papa Benedict al XVI-lea şi în acest an, zilele din perioada 5-10 nov. 2018,  rămân în istoria Bisericii ca zilele primei vizite ad limina la Sfântul Părinte Francisc.

Related posts

Leave a Comment